vrijdag 13 oktober 2017

12 Oktober Golden Cirkel Tour. en laatste dag van de reis.


Donderdag 12 oktober.

7.00 uur een takkenherrie op het nachtkastje, de wekker was ons niet vergeten. Dus rise and shine, wassen ontbijten een boterham extra voor mee nemen gemaakt. En naar de halte ( ik op mijn kop gekregen ) waren er te vroeg, dus snel wat flesjes water gekocht en terug op de plek wachten op het busje.



Het minibusje was aan de late kant op de afgesproken plek, dus snel de rest opgehaald en vervolgens naar de Big Bus.



Het eerste doel was het Bingvellir National Park.

Hier zijn de oudste wetten en religieuze zaken afgehandeld, de rots der wetten en de diepte der verdrinking zijn er twee hoogtepunten van.





De beroemde berg vlak bij de hoofdstad, bij de grote aardbeving in 2008 zijn er hier heel wat rotsblokken naar beneden gerold, ook zijn er grote scheuren in de wanden achter gebleven.

Overal op het eiland zie je continu stoom wolken. Hier ontsnapt dit opgewarmde water door allerlei spleten in de aardkorst naar buiten.






Hier in het park komen we aan bij de echte scheiding van de tektonische platen in de aardkorst.

Duidelijke scheuren en rotsen op ons pad geven steeds meer prijs van dit natuur fenomeen.





Een riviertje slingert door het zogenoemde niemandsland. op de grens van de beide plateaus.

Nog een kerkje en een openbaar gebouw waar regelmatig parlement vergaderingen plaats vinden, vooral als ze erg belangrijk zijn zondert men zich hier af tot er een uitslag is.



In deze vallei is er ( net als op heel IJsland ) bijna geen bos te vinden. Op dit moment is er maar 15 % van de oppervlakte voorzien van bomen. Volgens onze reisleidster en gids, moet je als je verdwaald bent in het bos in IJsland gewoon op je tenen gaan staan en over de bomen kijken waar je heen moet gaan. Bleek in de werkelijk redelijk te kloppen.



Hier weer een enorme scheur in de aardkorst.


Geweldige sneeuw kop op deze berg, en vanwege de reinheid van de lucht in dit land, is de sneeuw ook echt wit.



Links op de foto de wand van het Amerikaanse plateau en rechts het niemandsland.



Wilma in ganzenpas voorop en ik volgzaam al fotograferend er achter aan.


Een gedeelte van dit gebied word ook in de Game Of Thrones serie gebruikt, regelmatic komen hier filmcrew's om hun beelden te schieten.




Duidelijk zien we hier de lava stroom die gestold is en na afkoeling deze rots heeft gevormd.



Bij de vlag is de rots der wetten, alle belangrijke beleidsbesluiten werden en worden hier bekrachtigd.



Ook de onafhankelijkheidsverklaring ( goed voor de scrabble ) werd hier getekend in juni 1944.



Op de basalt blokken van de tektonische plaat vind nieuw leven weer een mooi plekkie.


Aangekomen bij het meer der verdrinking, hier werden heksen in verdronken, ook vrouwen die overspel hadden gepleegd onderging het zelfde lot. In een juten zak gestoken deze met stenen verzwaard, werden deze aan een touw boven het meer gehangen en vervolgens erin geworpen.
Overspelige mannen werden onthoofd er ook in het meer gegooid, uit de geschiedenis zijn hier 21 heksen gedood op deze wijze waarvan 1 vrouwelijke heks erbij was.





Nu kijken we tegen de rand van het Euro/Aziatische plateau aan de andere kant van de vallei aan.



Deze enorme stoomwolk leverde de berg een mooie wolkenkraag op.


De volgende attractie was het Geysier hot springs park.


Hier is de geothermische werking onder de aardkorst zicht en hoorbaar. Maar ook de neus ontsnapt niet aan de zwaveldampen op deze plek.




Overal kleine borrelende kraters waar geur en damp uitkomt.





Maar de grote geyser die met tussen pauzes elke 3 tot 5 minuten zijn kokende watermassa meters hoog de lucht in spuit, is een magnifiek schouwspel, ook gelijk de lunchplek voor vandaag.







Na deze woesteling op bezoek bij de IJslandse paarden, op route naar de Gullfoss waterval.






Op weg terug naar de bus nog wat sfeerbeelden gevangen.




Bij de paarden aangekomen, iedereen uit de bus, vooral onze Japanse medereizigers vooraan bij het hek om HUN foto's te maken, en de lekkernij die er te koop was aan de paarden te voeren.


Deze merrie die Wilma liefdevol voert is drachtig en kan elke dag bevallen.


Deze was een beetje een sulletje snapte niet goed dat er lekkers was ( of had misschien hekel aan de Japanse gasten bij het hek ) hij bleef onbeweeglijk naar de gasten kijken.



Bij het wegrijden nog even omgekeken naar de andere weide met paarden, en begreep helemaal de lol van deze groep over wat ze net hadden gezien.





De GullFoss waterval is een van de mooiste ter wereld volgens de brochure, wij kunnen dit zelf gaan controleren.


De gletsjer achter de zwarte bergen is de hoofd voedingsbron van deze waterval, ook hier weer een puur witte gletsjer, niet zoals die in Canada en Alaska welke een bruine bovenlaag hebben. Hier is het een maagdelijk witte ijsvlakte op de gletsjer.











Het was een magnifiek schouwspel, de breedte en de twee stages die deze waterval heeft zijn geweldig.  Ook onze stalkers waren weer prominent in beeld.  Maar het mooiste was het verhaal achter de waterval en zijn behoud.




 

Deze dame heeft gezorgd dat er geen krachtcentrale bij de waterval gebouwd werd. Er was een leasecontract met een Engelse ontwikkelaar opgesteld en deze zou de waterval indammen en er een elektriciteit centrale gaan bouwen.
De dochter van de land eigenaar beschouwde de waterval als haar vriend en werd daarmee de eerste milieu activist in IJsland. Zij ging te voet naar de regering in Reykjavik ( ongeveer 85 Km ), maar toen waren er nog geen wegen om de deal ongeldig te laten verklaren. Dit is haar niet gelukt, maar omdat de ontwikkelaar het geld niet tijdig bij elkaar had, werd de deal alsnog ontbonden en zodoende de waterval gespaard.


Boven: de waterval in winterkleding.




Na deze uitstap nog een extraatje mee gepakt op weg naar de stad,


Hier is een van de verzamelpunten voor de schapen, deze lopen vrij rond op de open vlakte en worden na een zomer grazen door de gehele families van de veehouders met paarden naar deze plaats gebracht en in het middendeel verzameld. Aan de buiten zijde zijn er allemaal een soort taartpunt hekken, elke veehouder heeft zijn eigen punt. De mannen gaan in het midden de schapen hun oormerk controleren en doen dan hun eigen beesten in de juiste punt, om ze daarna met de wagens af te voeren. Na het werk word er dan een groot festijn gehouden met de traditionele lam soep ebrood en dan aansluitend het traditionele drinkgelag.



Nog een laatste waterval ter afsluiting en vervolgens weer de bewoonde wereld opzoeken.

Na wat bijkomen op onze kamer de blog van deze afgelopen dagen bij gewerkt.

S'avonds een heerlijke pizza gegeten in de stad en verder de blog gedaan.
Maar voor de gemiddelde prijzen kun je hier niets kopen, het is het duurste land wat we ooit bezocht hebben, maar dat wisten we van te voren. Echter de absurde hoogte in de  prijzen viel ons toch nog wat tegen. Maar voor geen goud hadden we dit willen missen.

13 oktober laatste dag in Reykjavik.

Vanmorgen de boel weer in de koffers gedaan, na het ontbijt de boel ingeleverd. Koffers in bewaring gegeven en nog een stadswandeling. En alvast de transfer bus bestellen voor vanavond naar het vliegveld. en om 5 uur morgenvroeg gaat de reis naar Amsterdam van start, om 11.15 uur zet de vogel ons weer op Nederlandse bodem.




Voor het geval dat de vogel niet wil vliegen heeft WOW-air een aardig alternatief aan de luchthaven voor hun reizigers.


Wij als het dynamische Duo, gaan nu een rustiger einde jaar beleven, geen gereis meer met de camper. Hooguit nog een Kerstmarktjes trip.


Groetjes aan alle en hopelijk snel weer een volgende blog. Maar dit zal wel 2018 gaan worden.

Bij deze over en sluiten.