woensdag 25 oktober 2017

25 oktober laatste Bladzijde van onze reis.


Vrijdag 14 oktober.

Laatste dag in IJsland.


Vanmorgen het ontbijt in het hostel genomen en daarna onze bagage in bewaring bij Johannes gegeven. Aangezien we deze dag niet meer op onze kamer konden verblijven, hadden we met een Duitse knul die op onze verdieping een kamer had afgesproken om onze bagage zolang bij hem op de kamer achter te laten.
Wij zouden dan tussen 20.30 en 21  uur deze weer ophalen, en vervolgens naar de opstap plaats van de luchthaven taxi gaan lopen.



Na deze klus zijn we nog op een citytrip in Reykjavik geweest. Als eerste doel stond het huis waar de ontmoeting van President Reagan en Croestjov had plaats gevonden in oktober 1986, deze ontmoeting stond in het teken van de Glasnost die de russen toen wilden opstarten, en tevens een einde aan de koude oorlog te bewerkstelligen.









Het is eigenlijk een historisch gebouw welke een belangrijke rol in de wereldvrede had gekregen door deze ontmoeting.











Het was een frisse dag en de bewolking voorspelde niet veel goeds, uiteindelijk was het toch een redelijke dag, we hebben de dikke jassen goed gewaardeerd.

De skyline is niet erg imposant, maar toch herkenbaar.

Reykjavik lijkt een wereldstad, maar kan deze status niet waar maken.





Op het water nog een vreemde eend aan het rond dobberen, we hebben hem maar zeeeend genoemd, lekker veel e-en in dit woord.




Het cultureel centrum en vergader gebouw is een modern gebouw, welke bijna geheel uit glas bestaat.
Het geheel lijkt geïnspireerd te zijn door de honingraat van de bijen.

Overal zie je de zeskant terug komen, s'avonds word dit gebouw in een kleurenpracht verlicht. Om de beurt is het dan groen, blauw, paars, rood en nog wat mengkleuren.


Binnen zijn ook de vormen consequent door gevoerd, overal werden er vergaderingen en lezingen gehouden, dus een wir war  van mensen overal op de verdiepingen en in de centrale hal.


 Boven: het parlaments gebouw van IJsland, hier worden de vergaderingen en bijeenkomsten van de regering gehouden.



Links: een van de vele gerestaureerde gebouwen, hier is nu een kantoor in gevestigd, Het mooie van deze stad is, de oudere gebouwen hebben geen enkele verwijzing of reclame bord van de huidige gebruiker op of aan de gevel.


Onder: dit gebouw waren ze aan het renoveren, hier komt het VVV en toeristen informatie centrum in als het gereed is.






Dit beeld stelde volgens het bordje wat erbij stond, een bureaucraat en tevens de politicus voor, zoals de kunstenaar hem had uitgebeeld.





Onder: het Reykjavik hotel, deze nieuwbouw is gelukkig in de oude stijl gebouwd, hierdoor valt hij niet op in deze stad, het geheel is smaakvol gemaakt op de plek waar  hij staat.




Ook de kustwacht van IJsland was in de haven aanwezig.



Voor ons is de tekst op de zijkant van de boot wel leesbaar, maar uitspreken is onmogelijk.









In een kerstwinkel waren de trollen uitgebeeld op een leuk schilderij.

 
In de stad staan ze levensgroot op de aandacht van de toeristen te wachten.
 




Nog even wat tijd doden en even een Ierse pub in gedoken, was ook nog eens happy houre, dus voor de afwisseling wat betaalbare biertjes, en een gezellig tijdverdrijf.

Na wat consumpties verwerkt te hebben zijn we nogmaals naar het visrestaurant iets verderop gegaan om het avondeten te nuttigen.



Wilma had een heerlijk vispannetje en ik had een overheerlijk stuk Kabeljauw met frietjes erbij.


Met een heerlijk vol gevoel zijn we naar het hostel terug gelopen en hebben onze koffers gehaald en vervolgens naar het opstap punt voor de bus gelopen.
De laatste bus ging om 21 uur naar het vliegveld, onze vlucht vertrok om 6 uur in de morgen. Dus moesten wij de nacht met wat rondhangen in de vertrekhal volbrengen.




In het vliegtuig zagen we de zon alweer langzaam boven de horizon opkomen.








Na een veilige reis zijn we zaterdag morgen om 11.15 uur weer geland op onze vaderlandse bodem, Marc en Ilse en de kleinkinderen Anouk en Sascha stonden met bloemen en tekeningen op ons te wachten in de aankomsthal. Het was weer een fijn gevoel om ze te omarmen en te knuffelen.

Rest ons nog om wat beelden van onze noorderlicht tour te laten zien, vandaag 25 oktober heb ik deze van de touroperator ontvangen, wij wilden deze beelden niet aan jullie onthouden. Kijk maar en zie wat wij ook gezien hebben op de avond van 11 oktober 2017.













Met deze beelden sluiten we de blog af, de hele reis was een droom die we al lang hebben gekoesterd, de reis heeft ons meer geboden, dan we in onze stoutste dromen hadden verwacht.

Deze reis was voor ons een sprookje welke werkelijkheid is geworden, elke dag hadden we een cadeautje op ons bordje, we hebben ze allemaal kunnen uitpakken.

En zoals elk sprookje eindigt, zal ook ons sprookje eindigen met de volgende regel.

En ze leefden nog lang en gelukkig.

Dit is ook ons streven, en we zullen nog heel lang op deze reis terugkijken.

Voor nu laat ik de pen en de camera hun verdiende rust hebben, wat de volgende trip gaat worden vragen onze kennissen, hier hebben we op dit moment nog geen idee in.

Grtjs en tot de volgende blog.

Sjaak en Wilma, en onze trouwe camper.