dinsdag 5 september 2017

4 september van Kananaskin naar Medicine Hat.


Maandag 4 September.

Na een rustige nacht op de P van het Casino ( met nog 38 andere campers en caravans) zijn we verder gereden, de eerste uren nog door het gebied van de First People. Het werd een onverwacht mooie rit, rechts en links van ons enorme bergen, en wel van een schoonheid zoals we ze nog niet gezien hadden.




De lage bergen maakten al snel plaats voor hoge boomloze pieken in een mooie grijze kleur.


Na een uurtje onderweg te zijn was er een verkeersopstopping langs de weg, auto,s in de berm en allemaal met de camera naar het talud gericht.
In de bosjes was een moeder Grizzly met 2 jongen aan het bessen plukken.






Het was een hippe moeder, zo met haar walkman om de nek. Het was nog een hele kunst om de jongen op de foto te krijgen, deze waren duidelijk minder aan mensen en hun gedrag gewend. Ze hielden zich goed schuil tussen de bosjes, terwijl moeder rustig van struik naar struik liep, keken zij schuw tussen de bladeren door. En even later met een sprint achter moeder aan rennend verder eten.



Het was een aandoenlijk schouwspel, die kleine wolbaaltjes het gedrag van moeder te zien imiteren, maar ook zij moeten hun winter vet al gaan aanleggen.






Het zonnetje kreeg al steeds meer vat op de natuur, de temperatuur zakt s'nachts al redelijk lager en daardoor moet zij s'morgens even wat tijd hebben om ons weer te warmen.

Maar de bosschages langs de weg beginnen steeds meer herfst tooi te krijgen, ondanks dat we verder zuidelijk zijn, is de herfst niet ver meer.




De bergen rechts van ons stralen in de zon, terwijl de linker bergen nog verwoede pogingen doen om het wolkenkleed af te schudden.




Heel langzaam komen we in vlakker gebied, de bergen en bossen maken plaats voor grasland en vooral veel omheiningen, hier en daar een verdwaalde koe, soms een groepje koeien. Bij een aantal van de open weilanden staan wat truck's met veewagens. Een groepje cowboy's is hun paarden aan het zadelen, dus ook hier begint langzaam het binnen halen van het vee.

Voor het middag eten hadden we nog brood en melk nodig, maar in deze uitgestrekte gebieden, ben je aangewezen op conviniant stores, dit zijn meestal tankstations met een grocery shop erbij. De prijzen die men hier hanteerd zijn gezien de verkrijgbaarheid van de spullen navenant hoog. Een gallon melk en een kauwgum brood komen op $ 10,45 uit. Maar zij weten dat de buurt bewoners dit al lang gewend zijn, en zoals al eerder gezegd, de Amerikanen en ook de Canadezen kijken niet naar de prijzen, maar nemen het gelaten mee.
Uiteindelijk het plaatsje Nanton bereikt, dit  ligt vlakbij de plaats High River, hier zat in de tweede wereld oorlog het opleiding's centrum van de Canadese piloten die later in Europa hun bommen lading op Duitsland gingen uitwerpen. Vlak bij het parkje was een museum waar de feiten van dit verhaal vandaan komen.













Buiten was er een herinnering wand opgesteld met de namen van de gesneuvelde militairen in deze oorlog.





Boven; het verhaal van de Canadese bemanning die verantwoordelijk voor het vernietigen van de belangrijke dammen in Duitsland.



Rechts het verhaal van de voedseldroppings boven Nederland in Mei 1945.

In de hangaar naast het museum staat een nog werkende Lancaster bommenwerper, bij gelegen heden word deze gestart en taxiet hij naar buiten.

Zal een heidens kabaal in de hangaar geven, maar ook een gevoel van "Yes we did it in Europ ", bij de aanwezige veteranen en hun aanhang.





Deze ronde ton, is de beroemde bouncing bomb, met deze werden de Ruhr dammen uiteindelijk kapot gemaakt, en hierdoor was de Duitse oorlog's industrie lamgelegd. Na het breken van de dam stroomde miljoenen liters water de dalen in en verwoeste daar de huizen en fabrieken.



De aanwezige vliegtuigen zijn in een prachtige staat, ook wat Duits materieel is er aanwezig.


Verder een aantal van de beschilderingen die er op de vliegtuigen waren aan gebracht.





Verder was er nog een foto met een stuk van de romp van de Lancaster B 337, deze had de meeste missies boven Duitsland gevlogen, in totaal was deze 83 keer met zijn dodelijke lading heen en leeg weer terug gekomen.

Verder vele onderdelen en voorbeelden van de motoren uit deze vliegtuigen. Het gaf ons de aanleiding om straks thuis toch maar naar ons eigen museum te gaan.
 



Boven de receptie nog een mooi schaal model, en meer informatie over dit stukje geschiedenis.


Maar wij moeten verder op onze vlucht zuidwaarts, en gaan vanaf nu eindeloze weilanden en vlakke landerijen door kruisen op onze missie huiswaarts.




Op de camping in Medicine Hat weer een normaal stukje kamperen, WC en Douche's gebruiken zonder deze later te moeten leeg gooien, en eindelijk weer een kampvuurtje aansteken.
Vlak voor het oprijden van de Trans Canada Highway moest er een spoorlijn overgestoken worden. Nou dat klapte er behoorlijk in, al oplettend op de highway zagen we het gat wat deze spoorlijn had te LAAT. De hele camper kwam met 4 wielen vrij van de grond en smakte op het asfalt, de boel in de garage had ook een zweefduik gemaakt. Dus gelijk aan de kant en de schade opgenomen, jullie raden het vast al. Twee van de eerder door ons nieuw gekochte plastic bakken hadden het voorval niet overleefd. Dus op de camping de boel maar weer reorganiseren. Ook ons bed was uit de ophangstroppen gesprongen, maar de schouder eronder en deze weer opnieuw erop gelegd, was dit het minste ongemak.



Op de camping kwam er een insecten etende vogel bij ons buurten, ik was met de blog bezig dus Wilma erachteraan met de camera.


We gaan nog wel uitzoeken wat het voor beestje was, maar denken aan een boomklevertje.

Morgen gaat de tocht weer verder richting Regina.

Vele kilometers en weinig natuur schoon liggen er in het verschiet.

Grtjs en tot de volgemde pagina..



2/3 september. van Jasper naar de Kananaskin Vallei.


Zondag 3 september.

Vanmorgen nog even naar het visitor center,  om hier de blog nog definitief bij te werken. Hadden immers gisteren een paar mooie momenten beleefd. Uiteindelijk om 11 uur gaan rijden.




Al werkend aan de blog ging de bewolking open en kwamen de eerste zonnestralen op het land schijnen.

Even later was de berg met de gletsjer volledig in het zonlicht, hierdoor werd het geheel nog mooier dan gisteren, bij bedekte hemel.

Verder op de Icefields parkway naar Banff, hebben we besloten nadat we de rangers in het visitor center hadden gevraagd, toch naar Glacier park te gaan. De weg naar Golden was vrij en mogelijk ook in het park.


De lunch hebben we genomen bij een groot kiezelbed, deze staat nu droog, maar bij de voorjaar situatie als de sneeuw smelt, is dit een kolkende watermassa die meedogenloos de berg afstort.






De waterval rechts is ook nu, na een droge periode van bijna 2 maanden nog vol en krachtig zijn water naar beneden aan het sturen.





De lucht in richting Banff is redelijk rookvrij, dus verder naar het Peyto Lake, deze hadden we op gekregen van een camping gast in Seward. Het was een must done volgens haar.

 Bij het meer aangekomen hadden we de ongemakken van het lange weekend voor de canadezen, maandag is Labour Day een nationale feestdag, dus allemaal een lang weekend en erop uit met het hele gezin.


Na een plekje voor de camper te hebben gevonden, konden we het pad naar boven gaan lopen, de wandeling van gisteren zat nog in de benen bij de steile stukken.

Maar eenmaal boven bij het viewpoint was alles snel  vergeten.






Wat een magnifiek meer en de kleur van het water, een schilder kan deze kleur niet op het doek krijgen.


We hebben een hele poos alleen maar staan kijken en alles in ons opgenomen, ik zou haast geen foto durven maken, want dit geloven ze vast niet !!





Uiteindelijk een man gevraagd om ons maar te vereeuwigen voor het meer, hierdoor blijkt dat er niet met het beeld geknoeid is. Wat jullie zien is er daadwerkelijk.

Dit dood stuk hout, had voor ons zomaar een dier kunnen zijn.



















Na deze sessie bij het meer toch maar de benen wat soepeler maken en een deel van de trail bij het meer gaan lopen, dat idee hadden meerdere van de toeristen op de berg.

Dus later een zijpaadje ingelopen en we hadden geen mensen verder op onze weg, wel mooie vergezichten en een prachtig stuk natuur.





Na een poosje zagen we in de verte iets op ons pad lopen, het was te klein voor een mens.
Dus de camera als verrekijker gebruikt, snel een foto en uit de weg van deze tegenligger gegaan.



We hebben hem in de gaten gehouden, en toen hij zich aan een bosje met bessen ging vergrijpen nog snel een plaatje en weg wezen.



Vervolgens verder naar Glacier park, Nadat we op een recreatie site het avondeten hadden genuttigd reden we verder naar Golden. Eenmaal op de weg naar Glacier park ging de zon onder, door de rookontwikkeling in het westen gaf dit een heel bijzonder beeld.





In het begin viel het allemaal nogal mee, en hadden we er vertrouwen in dat het park bereikbaar zou zijn.



Maar naarmate de zon verder zakte werd het een toch wel angstig gezicht zo in de lucht.




Vlak voor het park hebben we de nacht door gebracht, en zijn de volgende ochtend verder naar het westen gereden.

Zondag 3 september.

Op tijd opgestaan en op hoop van zegen richting Glacier park gaan rijden.




Hoe dichter we bij het park kwamen, hoe meer rook er in de lucht hing. Uiteindelijk gestopt en wat brandhaarden op de foto gezet, en besloten om terug te rijden naar de recreation site, daar koffie drinken en vervolgens naar Lake Louise te rijden.










Op weg ernaar toe weer een prachtig blauwe rivier, de Bow river deze gaat ook door naar Banff.


Bij Lake louise was het een mierenhoop van mensen, de overflow parking stond al vol. De gratis shuttle bussen waren overladen en de wachtrij een maatje te veel voor ons. Dus lunch op de parking en daarna door naar het plaatsje Banff.






Dit bord hebben we vanaf dat we Yukon uit zijn gereden wel  elke dag gezien. Op elke camping in elk wandel gebied staan ze er. Maar toch zagen we nog regelmatig overtreding van dit  gebod.



Een maal in Banff was het er deze dag ook al te druk voor ons, zeker na de afgelopen weken in de natuur te hebben vertoefd, maar ja dit bezoek stond op ons lijstje. Dus de eerste P waar de camper welkom was opgereden, plek zat, en 10 minuten lopen naar het centrum. Wel langs de riverwalk om nog niet te veel gestrest te raken van zoveel mensen bij elkaar.


Boven: je ziet in deze splitsing van de rivier de twee stromen,
een maal het heldere water rechts en vervolgens het blauwe water van de gletsjers boven samen komen.

Rechts: de hoofdstraat van het stadje.



Onder: het bekendste plaatje van Banff, op de kruising met de berg op de achtergrond badend in het zonlicht.




Na een bezoek aan een aantal winkels viel ons oog op de affiche rechts, Deze vermelde dat er een show door deze politiemannen en vrouwen in de stad zou worden gegeven.

Heelaas waren wij er te laat voor gearriveerd, al lopend zagen we een paar verkeersregelaars de hoofd kruising in de stad vrij houden van alle verkeer. Dus nieuwsgierig als we zijn erop af.       

Kwam er in de verte een politieauto met zwaailichten aan gereden, met een hele stoet achter zich aan rijdend.




Op met moment van de volgende foto, kregen ze een hartelijk applaus en opgewonden geroep vanuit de menigte, je kon zien dat ze erdoor gecharmeerd werden. Ook wij hadden zo'n kippenvel momentje over de trots van de Canadezen voor deze politie macht.









Dit alles vond plaats in Wolfstreet in Banff, een moment om nooit te vergeten !



Na het shoppen toch nog een terrasje gevonden en wat aan de binnensmering van de gewrichten gedaan.


Het oudste lokaal  van Banff, kan ook wel een opknappertje gebruiken.



Magnifieke berg toppen op weg naar onze overnachting bij het casino in Kananaskin, om morgen door deze vallei verder oostwaarts te trekken.

S'avonds heeft mamma weer eens lekker uitgepakt in de keuken, Tortilla met rul gehakt, uitje, paprika en kidney bonen, af gewerkt met wat cheddar kaas erdoor.

Hoef jullie niet uit te leggen dat alles opgegeten is.

Morgen verder naar Medicine Hat.