zondag 24 september 2017

22 september dagje New York.


Donderdag 21 september .

Vlak voor vertrek nog een Bold Eagel in de bomen gezien, en natuurlijk ook op de foto gezet.


Na het ontbijt op pad naar de gereserveerde camping, voor alle zekerheid het adres nogmaals opgeschreven, en vertrekken maar.






De middag heerlijk in het zonnetje op het grasveld door gebracht, nogmaals wat ongeregeldheden in de garage opgeruimd, en verder aan de blog kunnen werken. Alvast de nodige informatie voor de trip naar New York bij de receptie gehaald.
Wordt dus weer een uitdaging voor ons travelers.



Vrijdag 22 september.
S'morgens vroeg op gestaan ( 7 uur ) en dat in de vakantie, maar ja de trein vertrok om 8.02 vanuit Otisville 15 minuten rijden vanuit de camping. Daar parkeerplaats zoeken en vervolgens treinkaartjes kopen. Nou de planning was goed, maar de uitvoering minder. Vlak voor het arriveren van de trein  een parkeerplaats gevonden ( het hele terrein was vol met auto's van de mensen die deze dag aan het perron gingen werken. Dus dan maar geen kaartje voor het parkeren en op een holletje naar de net gearriveerde trein. Ook hier geen kaartje in de automaat kunnen kopen, maar de conducteur aangesproken en bij hem uiteindelijk in de trein de begeerde kaarten kunnen aanschaffen.
Natuurlijk met boete porto ( maar deze vermelde hij $ 5,00 pp ) maar heeft ze uiteindelijk niet berekend.



Al met al een treinreis van ruim 2 uur met een overstap, wij hadden al enge gevoelens maar de conducteur melde ons dat hij ons in de gaten hield en alles op tijd en duidelijk zou doorgeven aan ons. Dit heeft hij keurig gedaan. Onderweg nog wat van de omgeving kunnen genieten en ook de camera uitgeprobeerd voor deze dag.


De eerste sky-line beelden van New York vanuit de trein, gaven ons het gevoel dat het wel goed zal komen vandaag.


Na dat we het Pen Station uitliepen kwamen we aan de achterzijde van Madison Square Garden uit. Hier was een drukke groep heftruck's met het lossen en naar binnen brengen van podium verlichting en allerlei geluids apparatuur. Er was een grote show op de billboards aangekondigd. Onder andere Brian Wilson ( kwam ons bekend voor ) zou er zaterdag avond op treden, ook Bruno Mars was er de komende week. Dus de hele boel moest opgebouwd worden.






En natuurlijk de gele brigade die er af en aan vliegt, waar je ook kijkt bijna al die gele jongens zijn tegenwoordig van het merk Toyota, vooral de Prius is goed vertegenwoordigd.

De aloude yellow cab van Amerikaanse makelij heeft het loodje gelegd tegen de Japanse invasie.

Tegenover de invasie in 1942 heeft Amerika nu de Japanners omarmd en heel New York in hun wielen gelegd.

Empire State building, staat nog als een rots in de branding, en overleefd elke vorm van nieuwbouw in zijn nabijheid.




Een van de bekendste kruisingen in de stad, voor ons belangrijk omdat hier achter de ingang van het station is waar we vanavond de trein van 9.52 terug naar Otisville moeten nemen. Dit houd in dat we na 12 uur vannacht pas weer op de camping zullen komen. Hopelijk zijn de Russische gasten dan al wat uit gefeest.



Aangezien het al tegen 11ven liep hadden we best trek in een bakkie met wat erbij, op de hoek van de staten staan er altijd mensen met reclame borden van de een of andere lokaliteit. Hier betrof het een Dunkin Donut's filiaal. Dus deze hadden we nog niet gedaan twee Cappuchino en twee Donut's gekocht en genuttigd.


Op de wat oudere gebouwen staan deze watertonnen op het dak, deze zijn niet voor het drinkwater, maar dienen als voorraad bij het uitbreken van een brand in het gebouw, aangezien het oude waterleidingnet niet is aangelegd met de huidige voorschriften moesten deze tonnen geplaatst worden.




Na het verlaten van het park kwamen we de eerste kioskjes tegen die overal in de stad staan. De Amerikaan loopt nu eenmaal graag met een beker koffie in de hand haastig door de stad. Ook wij hadden onze beker koffie nog in de hand. Het tweede stalletje was een Belgische wafel bakker, op de zijkant de mogelijke variaties die men kan bestellen. Echter deze sprong er qua opmaak uit.




 Ook  het plaatselijke politiekorps ontkomt niet aan de bezuinigingen van de huidige president, er reden nogal wat van deze opvallende autootjes door de straten van New York.





Het bekende logo in de straat, hier werd er door heel wat mensen de foto van hun leven gemaakt. Ook in Amsterdam, Vancouver en andere wereldsteden hebben hun foto punt.







Je herkent de toeristen aan hun loopgedrag en natuurlijk het omhoog kijken naar al de hoge gebouwen met en zonder glaswand, waar de buurman zich lekker in kan spiegelen.

Ook hebben ze vaak geen oog voor de tegenligger, alleen de foto maken telt voor hen.

De ras echte New Yorker kijkt niet meer naar boven, maar ijlt zich dwars door de menigte naar zijn of haar afspraak.






Langzaam wennen we aan alles wat er te zien valt, en komen we weer met de beide voeten op de grond. We naderen de groene oase in een hectische stad





Vanuit de verkeerschaos loop je zomaar in het Central Park, hier hebben wandelaars, joggers , en vooral fietsers het park voor zich. Er loopt wel een weg rondom het park voor de paardenkoetsen en de fietstaxi's maar geen auto ( Behalve politie Smart ) mag erin rijden.


Voor ons kwamen er wat bekende punten in beeld, uit de "Home Alone " film's herkenden we het bruggetje en de tunnel waar het duivenvrouwtje zich bevond.




Voor de ingang van het park staan ontelbare verkopers je een koetsrit of fiets rit aan te smeren.

Maar de Dollar heeft voor de inheemse bewoner een andere waarde als voor ons. Wat geven ze toch makkelijk en vaak erg snel hun geld uit.



Op deze Meadow zijn al wat concerten gegeven, Barbara Streisand, Simon en Garfunkel zijn er zomaar twee die mij te binnen schieten.

Wat en mooie achtergrond tegen het groene gras, in dit gedeelte van de stad zijn de wolkenkrabbers nog niet echt doorgedrongen.



Verderop in het park een streetgang aan het werk,
met de soundmachine aan werden er acrobatische toeren uitgevoerd, bij de tweede foto ging de jongeman na een aanloop met een salto over de jonge heen.

Vervolgens heel wat bombarie en geld ophalen voor de finale act. De knaap maakt een salto met schroef over drie personen en lande keurig op zijn voeten voor dat hij tegen de grote man in de rij aanbotste.






De grote fontein en erachter het meertje waar je een bootje kunt huren en effe lekker op het water kan dobberen.



Onder: de beide globetrotters waren er ook weer bij.



Het was bij de boot verhuur een drukte van jewelste, ook het terras van de uitspanning zat bomvol.
Gezien de beelden hoef ik niet te zeggen dat we uitstekend weer hadden, we waren blij dat er een beetje wind door de parken waaide, in de straten was het vele malen warmer, gemiddeld achter in de twintig graden.



Dit was een van de film locaties.

Vanuit het park loop je zo de zoo in, en zou je nog wat wilde beesten kunnen kijken, voor ons was het kijken naar de gebouwen en hun bewoners al meer dan genoeg.



In het begin van de middag kwamen we uit bij het standbeeld van Generaal Wiliam Tecumseh Sherman uit de burger oorlog, deze generaal moest na het veroveren van de stad Savana deze in de brand steken, maar hij vond de stad te mooi om het bevel uit te voeren. In plaats daarvan schonk hij per brief de stad voor kerstmis 1864 de stad aan president Abraham Lincoln.
Dit was uiteindelijk de redding van deze mooie stad.                  .

Voor vandaag weer genoeg getypt.

De middag en avond in New York doen we morgen.

Grtjs SjaWi.





1 opmerking: